Επτά διηγηματογράφοι της Θεσσαλονίκης - Σφυρίδης, Περικλής, 1933- (Σχήμα και Χρώμα, 1993)
Στις αρχές του 1991, τα παιδιά της Ιθάκης μου ζήτησαν την άδεια να αναδημοσιεύσουν ένα διήγημά μου, «Το μίασμα». Το γεγονός ότι στην προσπάθεια της κοινωνικής τους επανένταξης έδειξαν να ενδιαφέρονται και για την λογοτεχνία της πόλης μας, με συγκίνησε ιδιαίτερα. Αργότερα επικράτησε η σκέψη να δημοσιεύσουν τακτικά στα «Νέα της Ιθάκης» διηγήματα σύγχρονων Θεσσαλονικέων πεζογράφωνν με τη μορφή του ένθετου (όπως είχε κυκλοφορήσει και το δικό μου διήγημα τον Μάρτιο του 1991), έτσι ώστε να ενσωματωθούν κάποτε τα διηγήματα αυτά σε ενιαία συλλογή.