Η δεύτερη αγάπη : μυθιστόρημα - Σανιδά, Ειρήνη (Διαδρομή στη σύγχρονη λογοτεχνία, 2001)
Είναι ο πρώτος έρωτας η μεγάλη αγάπη; Είναι η πρώτη φουρτούνα η μεγαλύτερη; Ποια αγάπη στενάζει πιο πολύ, ποια ριζώνει στο χώμα; Μαθήτρια ακόμα, η Μαρία ερωτεύτηκε τρελά το Γιάννη. Εκείνος γιατρός, έκανε το αγροτικό του στο νησί κι εκείνη στην τελευταία τάξη, περίμεναν τη στιγμή που θα ζούσαν μαζί. Ήταν ο πρώτος άντρας που αγάπησε, έκανε όνειρα μόνο γι' αυτόν. Ένιωθε τυχερή, ευτυχισμένη. Ποτέ δε φανταζόταν ότι η αγάπη τους θα ξέφτιζε, ότι θα πληγωνόταν τόσο που και η ίδια θα έστρεφε το βλέμμα της από αυτή. Και σίγουρα ποτέ δεν περίμενε πως η καρδιά της θα σκιρτούσε για δεύτερη φορά! Κι ήταν η δεύτερη αγάπη πιο μεγάλη, πιο δυνατή. Ήταν η νύχτα και η μέρα...