Η εξέγερση των κυριών : η γένεση μιας φεμινιστικής συνείδησης στην Ελλάδα 1833-1907 - Βαρίκα, Ελένη (Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος. Ίδρυμα Έρευνας και Παιδείας, 1987)
Η συγγραφέας εξετάζει στο βιβλίο αυτό τις συνθήκες ζωής των γυναικών των μεσαίων στρωμάτων στα αστικά κέντρα του νεοελληνικού κράτους, και ιδιαιτέρως στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα. Αναλύει επίσης τη γένεση και την εξέλιξη της φεμινιστικής συνειδήσεως στην Ελλάδα, έτσι όπως εκφράζεται στη θεματολογία της εβδομαδιαίας «Εφημερίδος των Κυριών» που εξέδιδε η Καλλιρρόη Παρέν.