Το θηλυκό πρόσωπο της εξουσίας - Δαμανάκη, Μαρία, 1952- (Καστανιώτης, 1995)
Γυναίκες στην κορυφή. Υπάρχουν, είναι μια πραγματικότητα πια. Όμως γιατί αυτή η πραγματικότητα είναι τόσο εύθραυστη; Το βιβλίο καταγράφει την πορεία της γυναίκας στη δημόσια ζωή στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης. Τη συνάντηση με τα κόμματα και την πολιτική, την εχθρότητα των ανδρικών μηχανισμών, τη σχιζοφρένεια της ταλάντευσης ανάμεσα στο δημόσιο και ιδιωτικό χώρο. Αλλά και την πορεία από την υποτίμηση και την αμφισβήτηση μέχρι την αυτοσυνείδηση, την αυτοπεποίθηση και τη συμφιλίωση με την εξουσία. Η παραδοσιακή πολιτική ισοπέδωσε τον άνθρωπο στο όνομα του παραγωγού, της οικονομίας και της πάλης των τάξεων. Στο σημερινό κατακερματισμένο κόσμο οι πολλές όψεις του ανθρώπινου πλούτου αναζητούν δρόμους έκφρασης. Η γυναίκα στην κορυφή σηματοδοτεί μια μεγάλη πρόκληση. Πρόκληση για την ίδια, αλλά και για το σύνολο του θεσμικού πολιτισμού που οφείλει να αντιπροσωπεύσει και τη γυναικεία διαφορετικότητα. Πως αναδεικνύονται οι γυναίκες στη δημόσια ζωή; Μπορούν να εκφραστούν μέσα στα κόμματα; Έχουν να πουν κάτι διαφορετικό όταν βρεθούν στην κορυφή; Υπάρχει γυναικείος πολιτικός λόγος; Για τις γυναίκες η μεγάλη περιπέτεια της σχέσης με την εξουσία βρίσκεται μόνο στην αρχή!