Οι κήποι του φεγγαριού - Erikson, Steven (Φαντασία / Μεταίχμιο, 2000)
Η απέραντη, ιμπεριαλιστική Αυτοκρατορία της Μαλαζάν προσπαθεί να υποτάξει τις τελευταίες ελεύθερες πόλεις του γνωστού κόσμου, ενώ ταυτόχρονα το εσωτερικό της βράζει σαν ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί. Σε έναν κόσμο επικών μαχών, όπου τρομεροί μάγοι που αφανίζουν με τις δυνάμεις τους ολόκληρα συντάγματα πολεμούν πλάι πλάι με κοινούς στρατιώτες, όπου μυστικές μηχανορραφίες διαπερνούν απ' άκρη σ' άκρη ένα αφάνταστα πολύπλοκο σύστημα εξουσίας, όπου μαγικά βουνά ταξιδεύουν στον αέρα και οι ίδιοι οι θεοί επεμβαίνουν στις ζωές των θνητών, μια ατέλειωτη σειρά πρωταγωνιστών παρελαύνει μπροστά στα μάτια του αναγνώστη, δίνοντας σάρκα σ' έναν κόσμο που μοιάζει πραγματικός. Στο βιβλίο του Έρικσον δεν υπάρχουν καλοί και κακοί, στα συνηθισμένα χιλιοειπωμένα πρότυπα. Υπάρχουν αληθινοί άνθρωποι, με φοβίες, μικρότητες, μίση και πάθη, αλλά και ηρωισμό, μεγαλείο, επινοητικότητα, αποφασιστικότητα. Η πλούσια και περίπλοκη μυθολογία, οι εκπληκτικές περιγραφές των μαχών, το μυστήριο που συνοδεύει τον αναγνώστη ώς την τελευταία σελίδα και οι ολοζώντανοι χαρακτήρες της ιστορίας, κάνουν τους Κήπους του Φεγγαριού ένα από τα σημαντικότερα έργα της σύγχρονης ηρωικής φαντασίας.