Η γυναίκα στο μεσαίωνα : χριστιανισμός, δυτική Ευρώπη, Βυζάντιο, ισλαμισμός - Καρζής, Θόδωρος (Δοκίμιο ιστορία ;, 1989)
Αρχαιότητα και Μεσαίωνας είναι δυο εποχές που ανέκαθεν αμιλλώνται σε ιστορικό ενδιαφέρον. Πριν από τον 20ό αιώνα, η πλάστιγγα του ενδιαφέροντος έκλινε αποφασιστικά προς την πλευρά της αρχαιότητας. Ιστορικοί και αρχαιολόγοι τη μελετούσαν εξαντλητικά, μέχρι που ο συνδυασμός μόχθου και φαντασίας των εραστών αυτών του παρελθόντος πέτυχε να διευρύνει απροσδόκητα τα χρονικά της όρια, αναπλάθοντας και θεμελιώνοντας από το μηδέν το πρώτο της κεφάλαιο: την Προϊστορία. Στον αιώνα μας, ιδιαίτερα μετά το πρώτο μισό του, ο συσχετισμός έχει αρχίσει ν' αλλάζει. Ο "σκοτεινός", ο απωθητικός, ο άγνωστος, ο λησμονημένος Μεσαίωνας ανασύρεται από τα σκονισμένα ράφια της Ιστορίας και μπαίνει κάτω από το μικροσκόπιο της σύγχρονης επιστημονικής έρευνας. [...] (Από την εισαγωγή της έκδοσης)