Προς μια οικολογική κοινωνία - Bookchin, Murray, 1921-2006 (Παρατηρητής, 1994)
Η δύναμη να καταστρέφεις, η δύναμη να δημιουργείς -- Ανοικτή επιστολή προς το οικολογικό κίνημα -- Ενέργεια, οικοτεχνολογία και οικολογία -- Η έννοια της οικοτεχνολογίας και των οικονοκοινοτήτων -- Η αυτοδιεύθυνση και η νέα τεχνολογία -- Ο μύθος του πολεοδομικού σχεδιασμού -- Σχετικά με ένα όραμα για το μέλλον της πόλης -- Περί αυθορμητισμού και οργάνωσης -- Ουτοπία και μελλοντολογία. Αυτό που με ενοχλεί σήμερα -όπως και δεκαετίες πριν, όταν άρχισα να γράφω για τα περιβαλλοντικά προβλήματα και τις πηγές τους στις κοινωνικές αποδιαρθρώσεις- είναι ότι η ίδια απλοϊκή, μονόπλευρη νοοτροπία σχετικά με την αντιμετώπιση της ρύπανσης και της μείωσης της ποικιλότητας της βιόσφαιρας είναι ακόμη διαδεδομένη. Τώρα, που η "ελεύθερη αγορά" και ο καπιταλισμός εμφανίζονται σαν το "τέλος της ιστορίας", η τελική και ήρεμη "κορύφωση" αιώνων κοινωνικής σύγκρουσης, εξακολουθεί να είναι ακόμα δύσκολο για πολλούς συμβατικούς περιβαλλοντιστές να αναγνωρίσουν ότι η πεποίθηση για την "κυριαρχία" του φυσικού κόσμου -και πιο άμεσο, για την αδιάκοπη ανάπτυξη- προέρχεται από τις ανταγωνιστικές ανάγκες, που συνιστούν τον ίδιο το νόμο επιβίωσης του σύγχρονου καπιταλισμού. Η κυριαρχία και η ανάπτυξη βρίσκονται στην καρδιά της ιεραρχικής κοινωνίας και της καπιταλιστικής οικονομίας. Για να εξαλείψουμε την ιδέα της "κατάκτησης της φύσης" απαιτείται η κατάργηση της ιεραρχίας ως ενός συστήματος "κατευθυνόμενης" κοινωνίας και για να σταματήσουμε τη ρύπανση και τη μείωση της ποικιλότητας της βιόσφαιρας απαιτείται η κατάργηση της ίδιας της οικονομίας της αγοράς που αυτή τη στιγμή διακηρύσσεται ως η σωτηρία της ανθρωπότητας.