Τα 8 θανάσιμα αμαρτήματα του πολιτισμού μας - Lorenz, Konrad, 1903-1989 (Ανθρώπινες σχέσεις. Αγωγή, συμπεριφορά, 1978)
Απειλείται ο πολιτισμός μας από τον καλπασμό της τεχνολογίας; Με βαθύ ενδιαφέρον ο δημιουργός της νέας επιστήμης της ηθολογίας, Κόνραντ Λόρεντς, ερευνά -με το βιβλίο του αυτό- τους οχτώ βασικούς κινδύνους που οδηγούν τον άνθρωπο στη γενετική φθορά και στις τρομακτικές συνέπειες που απορρέουν από μια τέτοια πορεία. - Ο υπερπληθυσμός, που ακυρώνει την ικανότητα της ανθρώπινης επαφής και απελευθερώνει τα επιθετικά ένστικτα - Η συνεχιζόμενη φθορά του φυσικού περιβάλλοντος του ανθρώπου - Ο εξοντωτικός για το ανθρώπινο πνεύμα πυρετός της τεχνολογικής εξέλιξης - Η απώλεια της ευαισθησίας και η αντικατάστασή της από τη βία - Η απώλεια της καθαρότητας του γενετικού μας υλικού - Το διαζύγιο με τις ηθικές αξίες και το χάσμα ανάμεσα στις γενεές - Η συνεχιζόμενη προσκόλληση του ανθρώπου σε ιδεολογίες και δόγματα - Η απειλή του ατομικού ολέθρου (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)