Μύθοι της ανάπτυξης στους τροπικούς : οικογεωγραφία - Μοδινός, Μιχάλης, 1950- (Οικολογία, 1991)
Το βιβλίο αυτό είναι καρπός πολυετούς εργασίας του συγγραφέα κατά τη διάρκεια των ταξιδιών και της επί τόπου δουλειάς του, σε χώρες του Τρίτου Κόσμου. Επίκεντρο της προβληματικής του είναι η διαδικασία της ανάπτυξης και οι επιπτώσεις της στην κοινωνία και το περιβάλλον σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη. Η ιστορική, η ανθρωπολογική, η οικονομική και η γεωγραφική διάσταση συμπλέκονται για να δώσουν την οικολογική προβληματική, να περιγράψουν δηλαδή τις φυσικές καταστροφές, τη συρροή στις μεγαλουπόλεις, την εξαθλίωση των μαζών τους λιμούς, την ερημοποίηση, την καταστροφή του τροπικού δάσους. Η κάθε γεωγραφική ενότητα εξετάζεται λοιπόν ιστορικά τόσο από τη σκοπιά της φυσικής γεωγραφίας όσο και της ανθρωπογεωγραφίας. Έτσι προκύπτει άλλωστε και ο φιλόδοξος όρος οικογεωγραφία που χρησιμοποιείται ως έννοια κλειδί για να αποσυντεθούν οι αναπτυξιακοί μύθοι. Μύθοι που έθρεψαν τις μεταπολεμικές γενιές και που σήμερα αποδεικνύονται ανίκανοι να θρέψουν το όνειρο. Στο βιβλίο του Μιχάλη Μοδινού η επιστημονικότητα υποβάλλεται σε διαρκή έλεγχο και δίνει κάποτε τόπο στη φρέσκια ματιά, στον εξονυχιστικό έλεγχο λεπτομερειών της καθημερινότητας, στην εμπειρία της άμεσης επαφής. Το αποτέλεσμα μοιάζει συχνά με ταξιδιωτικό χρονικό, με προσωπικό ημερολόγιο, με λογοτέχνημα ή με μαρτυρία. Η οικογεωγραφία αποδεικνύεται ικανό εργαλείο για την κατάδειξη των αναπτυξιακών μύθων ανάγοντας τις επιμέρους περιπτώσεις εννέα γεωγραφικών ζωνών σε Παράδειγμα.