Από την Εδέμ στο καθαρτήριο : η γεωγραφία της υπανάπτυξης - Μοδινός, Μιχάλης, 1950- (Εξάντας, 1988)
Το βιβλίο αυτό του Μιχάλη Μοδινού πραγματεύεται ορισμένες από τις κύριες όψεις των επιπτώσεων της αναπτυξιακής διαδικασίας. Ταυτοχρόνως πραγματεύεται τη γέννηση της υπανάπτυξης και τη γεωγραφική κατανομή των μορφών που αυτή παίρνει. Την ώρα αυτή των αμφιβολιών, των ερωτημάτων, των επαγγελιών μιας νέας τεχνολογικής επανάστασης, είναι απαραίτητο να δούμε πού μας οδήγησαν τέσσερις δεκαετίες σχεδόν διαρκούς και παρατεταμένης συσσώρευσης, όπου εγκαθιδρύθηκε ένα παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, όπου ο κόσμος έγινε απελπιστικά μικρός και οι αλληλεπιδράσεις αναπόφευκτες. Το τέλος των ιδεολογιών, το τέλος των επαναστάσεων, το τέλος των μύθων που εξέθρεψαν επί δεκαετίες οι προσδοκίες ενός επί της παραδείσου, δεν σημαίνουν και το τέλος της σκέψης. Οφείλουμε λοιπόν να στοχασθούμε πάνω στο μέλλον, αφού όμως πρώτα αναγνώσουμε το παρελθόν. Αυτό είναι δυνατό και απαραίτητο, αφού το μέλλον ήδη κυοφορείται εντός του παρόντος, όσο και αν δεν είμαστε ικανοί να το δούμε ακόμη.