Περιβάλλον, διατροφή και ποιότητα ζωής : κοινωνικές και ατομικές μορφές αντίστασης στην υποβάθμιση της ζωής μας - Δερμιτζάκης, Μπάμπης, 1950- (Ανθρώπινες σχέσεις, αγωγή, συμπεριφορά, 1993)
Η μόλυνση του περιβάλλοντος -- Το νέφος, θερμοκρασιακή αναστροφή -- Ρυπαντές -- Καπνός και αιωρούμενα σωματίδια -- Το θείο και η όξινη βροχή -- Διοξείδιο και μονοξείδιο του άνθρακα, φαινόμενο του θερμοκηπίου -- Οξείδια του αζώτου -- Το όζον και οι τρύπες του -- Ρυπαντές εσωτερικών χώρων, το κάπνισμα -- Απορρίμματα, πλάστικα -- Φυτοφάρμακα -- Λιπάσματα, ευτροφισμός -- Ηχορύπανση -- Μικροκύματα και ηλεκτρονικό νέφος -- Ραδιενέργεια -- Η ρύπανση των θαλασσών -- Τα δάση -- Υγροβιότοποι -- Είδη υπό εξαφάνιση -- Η σύγχρονη πόλη -- Μείζονα προβλήματα -- Παραγωγή τροφίμων -- Κατανάλωση -- Καλλυντικά -- Απορρυπαντικά -- Διατροφή -- Ρυπαντές -- Χλωριωμένοι υδρογονάνθρακες -- Μόλυβδος -- Αμίαντος -- Χρώμιο -- Φθόριο -- Υδράγυρος -- Κάδμιο -- Χαλκός -- Αλουμίνιο Το Οικολογικό Κίνημα είναι η απάντηση στα σύγχρονα προβλήματα, όπως η μόλυνση, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της διατροφής μας, η ηχορύπανση, η εξάντληση των πηγών, ο υπερπληθυσμός κ.λ.π. Καλεί σε συλλογικές μορφές οργάνωσης και δράσης μέσα από Περιβαλλοντικούς Συλλόγους, Κινήματα Προστασίας Καταναλωτών, Αντιπυρηνικά Κινήματα κ.ά