Η τυραννία των ΜΜΕ - Ramonet, Ignacio, 1943- (Πόλις, 1999)
Ο μεσσιανισμός των ΜΜΕ -- Η εποχή της υποψίας -- Τύπος, εξουσίες και δημοκρατία -- Ο δημοσιογράφος σήμερα -- Οδεύουμε προς το τέλος των τηλεοπτικών ειδήσεων -- Νεκρόφιλη τηλεόραση -- Νέες αυτοκρατορίες Ψηφιακή επικοινωνία, πολυμέσα, internet, αμφίδρομη επικοινωνία. Ο σύγχρονος κόσμος βομβαρδίζεται όλο και περισσότερο από πληροφορίες που παράγονται αφειδώς από τα ΜΜΕ. Πόσο όμως αξιόπιστα είναι τα μέσα επικοινωνίας; Ποιος ο ιδεολογικός τους ρόλος; Ποιος και με ποιο τρόπο ελέγχει την πληροφόρηση και διαμορφώνει τους όρους του παιγνιδιού; Ποιες οι επιπτώσεις στην πληροφόρηση και τη δημοκρατία από τις εξαγορές των εκδοτικών επιχειρήσεων από τεράστια οικονομικά συγκροτήματα; Ο Ραμόνε υποστηρίζει ότι, ενώ φαίνεται πως η δημοκρατία και η ελευθερία κυριαρχούν στον πλανήτη μας, κατά παράδοξο τρόπο και με ποικίλες μορφές, η κατασκευασμένη πληροφόρηση, η λογοκρισία και η χειραγώγηση της κοινής γνώμης επιστρέφουν απειλητικές.