Οι ελεγείες του Γουτεμβέργιου : η μοίρα της ανάγνωσης στην ηλεκτρονική εποχή - Birkerts, Sven (Επικοινωνία και κοινωνία, 1994)
Η πρόσφατη εξαγορά του αμερικανικού εκδοτικού οίκου Random House από τον γερμανικό κολοσσό Bertelsmann, που δραστηριοποιείται στα έντυπα και στις εκδόσεις, στα πολυμέσα, στην ψηφιακή τηλεόραση και στους επικοινωνιακούς δορυφόρους, δεν προκάλεσε μόνο το δέος, αυτό το είδος του φόβου που δημιουργεί η απρόσωπη επιφάνεια των πολυεθνικών εταιρειών. Προκάλεσε και την έντονη συζήτηση για τα μεγάλα περιθώρια κέρδους που μπορεί να αφήνει στο άμεσο μέλλον το ηλεκτρονικό εμπόριο του βιβλίου (ας είμαστε κάποτε και λίγο ωμοί) μέσα από το Διαδίκτυο. Τώρα ο Bertelsmann θα ενοποιήσει την αμερικανική θυγατρική του Bantam Doubleday Dell με τη Random House, προσθέτοντας στο οπλοστάσιό του συγγραφείς σαν τον Μάικλ Κράιτον, τον Τζον λε Καρρέ, την Τόνι Μόρισον, τον Νόρμαν Μέιλερ, τον Τζον Απνταϊκ, τον Ρίτσαρντ Φορντ. Λιγότερο στον τομέα της υλικής μορφής και περισσότερο στον τομέα της διανομής και της διάθεσης, το βιβλίο περνάει στην ηλεκτρονική εποχή και οι αναγνώστες του τυπωμένου χαρτιού δείχνουν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αυτές τις νέες προοπτικές. Αυτό πιστοποιείται και από την εμφάνιση στην ελληνική βιβλιογραφία βιβλίων που πραγματεύονται, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, καταστροφικά ή αποθεωτικά, τις συνθήκες και τους όρους αυτής της νέας εποχής, όπως το βιβλίο του Σβεν Μπίρχερτς. Το σίγουρο είναι ότι όσο περισσότερες πληροφορίες έχουμε τόσο καλύτερα είναι για όλους μας.