Ιστορία των κοινωνιολογικών θεωριών - Timasheff, N. S. (Κοινωνιολογική βιβλιοθήκη, 1983)
Πρόκειται για ένα ευρύτατα κατατοπιστικό κείμενο που εκτείνεται σε μια μεγάλη χρονική περίοδο και καλύπτει ένα πλατύ φάσμα συγγραφέων. Αγκαλιάζει ενάμισι αιώνα κοινωνιολογικής σκέψης, από το 1820 ως τις μέρες μας σχεδόν και περιλαμβάνει τους κυριότερους επιστήμονες και στοχαστές που επέδρασαν άμεσα ή έμμεσα στη διαμόρφωση της κοινωνιολογικής θεωρίας. Ένα βιβλίο γραμμένο κατά τρόπο εύληπτο και επαγωγικό. Ένα έργο συστηματικό, που συνδυάζει τις θεωρίες και τις σχολές με το γενικότερο πνευματικό και φιλοσοφικό κλίμα μέσα στο οποίο γεννήθηκαν και αναπτύχθηκαν.