Ισλάμ και καπιταλισμός - Rodinson, Maxime (Κάλβος, 1980)
Προς χάρη των διανοούμενων του μουσουλμανικού κόσμου που πασχίζουν ν’ αποκαλύψουν το πεπρωμένο τους, αλλά και του ευρωπαϊκού κοινού που θέλει να γνωρίσει σε βάθος αυτόν τον ειδικό χώρο του Τρίτου Κόσμου, ο M.R. ορίζει εδώ τις σχέσεις της ισλαμικής θρησκείας με τις βασικές οικονομικές δομές, συνδυάζοντας την κατάρτιση του εμπειρογνώμονα με την εποπτεία του διαλεκτικού ματεριαλιστή. Περιγράφοντας τις οικονομικές προδιαγραφές του Ισλάμ και την επίδρασή του στη μεσαιωνική πρακτική, μελετά την αλληλεπίδραση μουσουλμανικής ιδεολογίας και οικονομικού συστήματος, κάνοντας σύγκριση με τον ιουδαϊσμό και το χριστιανισμό, κι ύστερα αναλύει τις σχέσεις του σύγχρονου καπιταλισμού με το Ισλάμ. Συγκεκριμένα ο M.R. εξετάζει αν η ανάπτυξη του καπιταλισμού στον μουσουλμανικό κόσμο είναι ενδογενής ή έγινε με δυτικά πρότυπα, αν το Ισλάμ επηρέασε αυτή τη διαδικασία, αν επέβαλε κάποιον «μουσουλμανικό δρόμο». (. . .) (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)