Μυστηριακές λατρείες της αρχαιότητας - Burkert, Walter, 1931-2015 (Καρδαμίτσα, 1994)
Ο κορυφαίος ιστορικός της αρχαίας ελληνικής θρησκείας προσφέρει την πρώτη περιεκτική, συγκριτική μελέτη για μιαν ελάχιστα γνωστή πλευρά των αρχαίων θρησκευτικών δοξασιών και πρακτικών. Οι κρυφές μυστηριακές λατρείες άκμασαν στην Ελλάδα και στην Ρώμη για χίλια περίπου χρόνια. Το βιβλίο αυτό δεν είναι ιστορία ούτε επισκόπηση αλλά συγκριτική φαινομενολογία, που επικεντρώνεται στις πέντε σημαντικότερες λατρείες. Καθορίζοντας τα μυστήρια και περιγράφοντας το τελετουργικό τους, το πώς γινόταν κανείς μέλος, την οργάνωση και τη διάδοσή τους, ο Βάλτερ Μπούρκετ επιδεικνύει την αξιόλογη ευρυμάθεια, που συνηθίσαμε να περιμένουμε απ' αυτόν δείχνει επίσης ευαισθησία και συμπάθεια στην ερμηνεία του για τις εμπειρίες και τα κίνητρα των πιστών.