Το δικό μας αίμα : πεζογραφήματα - Ιωάννου, Γιώργος, 1927-1985 (Ερμής, 1978)
Τα πεζογραφήματα «Το δικό μας αίμα» του Γιώργου Ιωάννου, που σε πρώτο επίπεδο καλύπτονται από την πυκνή ατμόσφαιρα και τις περιπέτειες της Θεσσαλονίκης, καθώς και του κόσμου της, κατά τις τελευταίες, ως τις μέρες μας , δεκαετίες, δεν αντλούν σε καμιά περίπτωση τα θέματα ή τις αφορμές τους από τη βιβλιογραφία, μα από την άμεση και ιδιαίτερα έντονη βίωση και σχέση του συγγραφέα τους με τη σύγχρονη όπως και την παλαιότερη αυτή πόλη. Η ένωσή του και η αλληλοανταπόκριση ακριβώς αυτή επιτρέπει στον Γιώργο Ιωάννου να συναντιέται έγκυρα και με το υπόλοιπο σώμα της Ελλάδας ή να ξαναβρίσκεται αδιάλειπτα μαζί με την πόλη του και τους δικούς της, μέσα από τον άλλο κορμό της χώρας.Τα πεζογραφήματα αυτά, όλα σχεδόν, πρωτοδημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Καθημερινή». Η αραιή αυτή παρουσίαση, καθώς και διάφορες γνώμες που ακούσθηκαν, βοήθησαν τον συγγραφέα να ξανασκεφτεί τα πράγματα και να ξαναδούλεψει τα κείμενα σε πολλά συμπληρώνοντάς τα. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)