Χριστός Βεροίας - Γούναρης, Γεώργιος Γ., 1942- (Οδηγοί Ι.Μ.Χ.Α. ;, 1991)
Όσες φορές κι αν επισκεφθεί κανείς το ναό της Αναστάσεως του Χριστού, δεν μπορεί να μη νιώσει θαυμασμό για το έργο του μεγάλου καλλιτέχνη Γεωργίου Καλλιέργη, που με υπερηφάνεια, αυτογνωσία αλλά και αυταρέσκεια το υπογράφει (εικ. 1-2). Ο μικρός αυτός οδηγός γράφτηκε με τη σκέψη να βοηθήσει τον επισκέπτη του μνημείου, ώστε στη λίγη ώρα που θα έχει στη διάθεσή του να πλησιάσει και να χαρεί καλύτερα την καλλιτεχνική εργασία του Καλλιέργη. Γι' αυτό είναι απαλλαγμένος από σχοινοτενείς και λεπτομερείς περιγραφές και εικονογραφικές αναλύσεις καθώς και από συγκρίσεις με άλλα σύγχρονα και μη μνημεία. Η επαφή με το έργο του ζωγράφου χρειάζεται βέβαια κάποιας μορφής χειραγώγηση. Όμως ο συγγραφέας πιστεύει, ότι ο ζωγράφος θα μιλήσει καλύτερα στην ψυχή του επισκέπτη αν αυτός μείνει ανεπηρέαστος από τις πολλές απόψεις των ειδικών και αν έχει κάποιες γνώσεις για την εποχή στην οποία έζησε και εργάστηκε ο καλλιτέχνης.