Ο κέρεος ανθίζει τη νύχτα - Mootoo, Shani (Ξένη πεζογραφία / Κέδρος, 2000)
Σε μικρή ηλικία ο Τσάντιν θα θεωρηθεί τυχερό παιδί. Εφηβος, θα ερωτευτεί τη Λαβίνια και η ζωή του θ αλλάξει οριστικά. Το πάθος δε θα βρει ανταπόκριση. Απογοητευμένος παντρεύεται τη Σάρα, μια νεαρή Ινδή φίλη της Λαβίνια. Ο γάμος τους φαίνεται ισορροπημένος. Μαζί της θα αποκτήσει δύο παιδιά. Οταν η Λαβίνια θα εισβάλει πάλι στη ζωή τους, εκείνος θα ανακαλύψει ότι οι δύο γυναίκες είναι ερωτευμένες μεταξύ τους. Αποφασίζουν να φύγουν μακριά του. Απροετοίμαστος για το παράδοξο της μοίρας του ο Τσάντιν αρχίζει να πίνει. Νιώθει διπλά προδομένος. Ενα βράδυ, μέσα στο μεθύσι του, περνάει τη μικρή κόρη του Μάλα για τη γυναίκα του. Από τότε τη βιάζει και τη δέρνει σχεδόν κάθε μέρα. Τη θεωρεί δεύτερη γυναίκα του. Στο κέντρο αυτής της τολμηρής και σαγηνευτικής ιστορίας βρίσκεται η Μάλα Ραμτσάντιν. Ξεδιπλώνει τη θυελλώδη ιστορία της οικογένειάς της -μια ιστορία που διαδραματίζεται στην πόλη Πάρανταϊς, ενός φανταστικού νησιού της Καραϊβικής. Ο προσδιορισμός της ταυτότητας, η βία και το πρόβλημα μεταξύ των δυο φύλων, που διερευνά με έντονα αισθησιακό λόγο η Σάνι Μούτου, καταλήγουν σ έναν ύμνο για την ανθρώπινη ικανότητά μας να αγαπάμε, έστω κι αν βιώνουμε βάναυσες συμπεριφορές κι απελπισμένες καταστάσεις.