Η κίτρινη σημαία - Αβραμίδης, Όμηρος, 1939- (Ωκεανίδα, 2001)
Ο Αριστείδης Φύλακτος είχε δύο μεγάλες αγάπες στη ζωή του. Η μια ήταν η Αϊσέ, η Τουρκάλα γειτονοπούλα του. Η άλλη ήταν η Κύπρος, η αγωνιζόμενη πατρίδα του. Με την πρώτη τους χώρισε το εθνικιστικό μίσος που ξέσπασε ανάμεσα στους Έλληνες και τους Τούρκους της Κύπρου το 1955. Για τη δεύτερη αγωνίστηκε ηρωικά, προδόθηκε, φυλακίστηκε, καταδικάστηκε σε θάνατο. Γλίτωσε από καθαρή τύχη. Στη λαίλαπα του πολέμου, η Αϊσέ γίνεται γι' αυτόν μια απόμακρη ανάμνηση. Κι έτσι θα μείνει μέχρι το 1973, όταν μια δολοφονία στην Πράσινη γραμμή έρχεται αναπάντεχα να ξεθάψει το μακρινό παρελθόν.