Κρασί από βατόμουρα - Harris, Joanne, 1964- (Ψυχογιός, 2001)
Θα 'λεγε κανείς ότι ο Τζέι Μάκιντος, νέος, ωραίος και συγγραφέας ενός εξαιρετικά επιτυχημένου βιβλίου, δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος από τη ζωή του. Με μια παρορμητική απόφαση, αγοράζει ένα παλιό σπίτι στη νότια Γαλλία, μαζεύει τη γραφομηχανή του και τα τελευταία μπουκάλια κρασί Σπέσιαλ κι εξαφανίζεται. Όταν φτάνει στο μικρό γαλλικό χωριό, νιώθει να γαληνεύει. Τον κατακλύζουν αναμνήσεις μιας μαγικής εποχής που έζησε κοντά στον γερο-Τζο, το φίλο του, χαμένο από χρόνια. Κοντά του, ο Τζέι έχει μάθει τις συναρπαστικές αλήθειες της ζωής, τη γεύση του κρασιού, τη μυρουδιά της γης. Μαγεμένα τα δάχτυλά του παίρνουν φωτιά, και τα βράδια ένα καινούργιο βιβλίο γεννιέται. Η μικρή κοινωνία του χωριού είναι θαυμάσιο υλικό. Η Μαρίζ, η Ρόζα, η Μιρέιγ, η Καρολίν, η Ζοζεφίν, μα προπαντός η άυλη παρουσία του Τζο, που γεφυρώνει το παρόν με το παρελθόν, δίνουν στον Τζέι την έμπνευση για ένα αριστούργημα. Τώρα η ζωή του έχει ένα γυναικείο όνομα και τη γεύση του μοναδικού κρασιού από βατόμουρα.