Ανέκδοτα στιχουργήματα του θρησκευτικού θεάτρου του ΙΖ΄αιώνα : έργα των ορθόδοξων Χίων κληρικών Μιχ. Βεστάρχη, Γρηγ. Κονταράτου, Γαβρ. Προσοψά - Βεστάρχης, Μιχαήλ (Ακαδημία Αθηνών.Κέντρο Ερεύνης του Μεσαιων. & Ν. Ελληνισμού, 2000)
Στον τόμο αυτό εκδίδονται, για πρώτη φορά, πέντε έμμετρα δραμάτια τριών λατινοφρόνων ποιητών από τη Χίο. Τα τρία πρώτα είναι γραμμένα από τον Χιώτη κληρικό Μιχαήλ Βεστάρχη , το τέταρτο από τον Γρηγόριο Κονταράτο και το πέμπτο από το Γαβριήλ Προσοψά. Το χειρόγραφο που τα περιείχε το είχε αντιγράψει, μαζί με άλλα χιακής επίσης προέλευσεως (πεζά όμως) κείμενα, ανθολογημένα από πολυάριθμες πηγές, ο Ιωάννης Μαυροκορδάτος (αδελφός του περιώνυμου Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου, του "εξ απορρήτων της Υψηλής Πύλης). Αφού άλλαξε πολλούς κτήτορες, δημοπρατήθηκε από τον οίκο Sotheby στο Λονδίνο (1974), πέρασε στην κατοχή του Αρχιεπισκόπου της Κύπρου Μακαρίου και καταστράφηκε κατά την επίθεση εναντίον του Προεδρικού μεγάρου στην Κύπρο (Ιούλιος 1974). Μερικά χρόνια αργότερα, μια σειρά φωτοτυπιών αδήλου προελεύσεως βρέθηκε, κατά καλή και ανέλπιστη τύχη, στο Λονδίνο από τον έγκριτο ιστορικό κ. Θεόδωρο Παπαδόπουλο, ο οποίος και παραχώρησε, με δική του πρωτοβουλία, στον πρώτο από τους εκδότες του τόμου αυτού, τον Ακαδημαϊκό Μ. Μανούσακα, αντίγραφο των φωτοτυπιών, παρακινώντας τον να εκδώσει τα έργα. Ο κ. Μανούσακας δέχτηκε την πρόταση, αφού εξασφάλισε τη συνεργασία και του αρμόδιου καθηγητή κ. Walter Puchner. Μετά από πολυετείς έρευνες και εξακριβώσεις, η έκδοση βλέπει σήμερα το φως, εμπλουτισμένη με πλούσια σχόλια (φιλολογικά και δραματολογικά), κριτικό υπόμνημα και γλωσσάριο. Έτσι, με την έκδοση αυτή, προσφέρεται στην έρευνα, αλλά και στο ευρύτερο κοινό, μία άλλη άγνωστη ως τώρα λογοτεχνική πηγή της νέας ελληνικής λογοτεχνίας, που επέζησε, σαν από θαύμα, από την καταστροφή.