Οι Οικουμενικοί Πατριάρχαι 1860 σήμερον - Σταυρίδης, Βασίλειος Θ. (Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών : Επιστημονικαί πραγματείαι, Σειρά φιλολογική και θεολογική, 1977)
Εις τον προσημειωθέντα ήδη πρόλογον παρατίθενται συντόμως τα σχετικά με την υπό τον ίδιον τίτλον έκδοσιν: Οικουμενικοί Πατριάρχαι, 1860 - Σήμερον, του πρώτου τόμου, δηλ. ως μία συνέχεια και συμπλήρωσις, μέχρι του ΚΑ' αιώνος, των δύο κλασσικών καταστάντων έργων των αειμνήστων Μ. Γεδεών και Σάρδεων Γερμανού, τα οποία έφθανον έως τα μέσα του ΙΘ' αιώνος. Καθώς και δια την μορφήν και τον χαρακτήρα του ανά χείρας (έργου) τόμου Β', άτινα και δεν επαναλαμβάνονται. Συγγραφεύς όλων των κειμένων, εκτός δυο ή τριών, είναι ο γράφων, κατά μίαν χρονικήν περίοδον άνω των 50 ετών. Ήδη, από τα φοιτητικά του χρόνια εις το εξωτερικόν, τέλη της δεκαετίας του 1940 και αρχάς του 1950, ήρχισε το συγγραφικόν του έργον. Η γυμνασία του αυτή τον εδίδαξεν ότι καλόν είναι όπως αρχίζη να γράφη κανείς ενωρίς, υπό την καθοδήγησιν βεβαίως των διδασκάλων του. Και εδώ ασφαλώς υπάρχει η έννοια της εξελίξεως. [...] (Από την εισαγωγή της έκδοσης)