Έρως ορθοδοξίας : άγιοι της ορθοδόξου εκκλησίας και κατανυκτικά κεφάλαια ορθοδόξου πνευματικότητας στολισμένα με πολλές βυζαντινές εικόνες - Πάσχος, Παντελής Β., 1933- (Αστήρ, 1964)
[...] Όλα τα κείμενα, που περιέχονται σ' αυτό τον τόμο είναι καρπός αναστροφής με τους αγίους Πατέρας της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Γι' αυτό ακριβώς γίνεται και τόσο συχνά -αδικαιολόγητη ίσως για μερικούς συγχρόνους- αναφορά στα έργα τους, που είναι άστρο πολικό για τη Θεολογία μας. Στη Νέα Βαβυλώνα των Αθηνών, όταν τα πάντα σχεδόν σε κάνουνε ν' ασφυκτιάς, ν' αηδιάζεις και να υποφέρεις, ο υπογραφόμενος εύρισκε μια ζεστή κι ωραία συντροφιά, σκύβοντας στις σελίδες της φιλολογίας των Πατέρων της Εκκλησίας μας, που η αδιαφορία μας με τόσ' αγκάθια τους έχει περιορίσει στο λειμώνα τους. Εκείνοι του έδιναν τις εμπνεύσεις και τις κύριες γραμμές των θεμάτων του, όταν, ατελείωτες νύχτες, προσπαθούσε να προσεγγίσει το μυστικό κόσμο τους, μέσ' απ' το έργο τους. Ήταν κ' η νύχτα, μ' αυτό τον τρόπο, ένα γλυκό καταφύγιο, με πνευματικό περιεχόμενο - "πολλήν αγρυπνίαν προσενεγκάμενος εν τω διαστήματι του χρόνου, προς το επί πέρας αγαγόντα το βιβλίον εκδόσθαι" (πρόλογος Σοφίας Σειράχ). (Από την έκδοση)