Άπαντα. Αριστοτέλης ; εισαγωγή, μετάφραση Αναστασία - Μαρία Καραστάθη - Αριστοτέλης, 384-322 π.Χ. (Αρχαία ελληνική γραμματεία : Οι Έλληνες ;, 1997)
Θεώρηση του σώματος και της ψυχής ως δύο όψεων μιας και μοναδικής ουσίας. Στη μεταξύ τους σχέση τα δύο τούτα νοούνται ως ύλη και μορφή. Η ψυχή ως εντελέχεια του ατόμου.