Ηλεκτροτεχνία - Κολλιόπουλος, Νίκος (Ίων, 2000)
Το βιβλίο αυτό γράφτηκε σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα του μαθήματος "Ηλεκτροτεχνία r` που διδάσκεται στο Α` εξάμηνο σπουδών του τμήματος Ηλεκτρολογίας της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμoγών Τ .E.l. Τα τρία στοιχεία που αναφέρουμε στη συνέχεια αποτέλεσαν καθοριστικούς παράγοντες σχετικά με τον τρόπο παρουσίασης, τη δομή και τη στάθμη του βιβλίου. Τα στοιχεία αυτά είναι: α) Επειδή το μάθημα διδάσκεται στο πρώτο εξάμηνο σπουδών, οι σπουδαστές δεν διαθέτουν γνώσεις ανώτερων Μαθηματικών (διανυσματικός λογισμός, διαφορικές εξισώσεις, κ.λ.π.) που είναι απαραίτητες για αυστηρότερη μαθηματική παρουσίαση της ύλης. `Ετσι οι σχέσεις των πεδίων, ηλεκτροστατικού και στάσιμου μαγνητικού, έχουν δοθεί με πιο απλά μαθηματικά, χωρίς όμως να παρεκκλίνει από το επίπεδο της ανώτερης βαθμίδας. β) Για τον ίδιο λόγο, δεν υπάρχει επάρκεια γνώσεων του Ηλεκτρισμού από την πλευρά της Φυσικής. Θεωρήσαμε έτσι αναγκαίο να περιλάβουμε μεγαλύτερη ύλη στην εισαγωγή του βιβλίου που αναφέρεται στις βασικές αρχές του ηλεκτρισμού. γ ) Κρίθηκε σκόπιμο να παραληφθούν ορισμένα κομμάτια ύλης που αναφέρονται στο αναλυτικό πρόγραμμα του μαθήματος, επειδή αυτά ανήκουν σε άλλα βασικά μαθήματα των Ηλεκτρολόγων Εφαρμογής όπως π.χ. στις εσωτερικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις στις ηλεκτρικές μετρήσεις κ.λπ. Σε όλο το βιβλίο χρησιμοποιήθηκαν με σχολαστικότητα οι μονάδες που ανήκουν στο Διεθνές Σύστημα Μονάδων "S.I." Το σύστημα S.I. έχει γίνει αποδεκτό σε διεθνή κλίματα και χρησιμοποιείται απ` όλους τους κλάδους της Τεχνολογίας και των Φυσικών Επιστημών.