Ο μυστικισμός του δυτικού χριστιανισμού - Νάσιος, Χρήστος (Θρησκειολογία ;, 2000)
Μυστικοί και θρησκευτικές κινήσεις με πνευματικό χαρακτήρα, φλεγόμενοι από θείο έρωτα, αναζήτησαν την ένωση με τον Θεό, ακολουθώντας ποικίλες οδούς, και επεδίωξαν την αναζωογόνηση της χριστιανικής ζωής του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης, ερχόμενοι συχνά σε αντίθεση με την Εκκλησία τους, όταν αυτή δεν ανταποκρινόταν στα αποστολικά ιδεώδη. Άλλοι απ' αυτούς αγιοποιήθηκαν, κι άλλοι διώχθηκαν ως «αιρετικοί», με αποτέλεσμα η ζωή και τα έργα τους να παραδοθούν για αιώνες στη λήθη, απ' όπου και τα ανασύρει η παρούσα μελέτη.