Ανθρωπολογία και ανθρωπολόγοι : η σύγχρονη βρετανική σχολή - Kuper, Adam (Αλλοι πολιτισμοί, 2001)
Ο Ανταμ Κούπερ μας ξεναγεί με χιούμορ και ιστορική ακρίβεια σε πρόσωπα και πράγματα της σύγχρονης ευρωπαϊκης ανθρωπολογίας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει στη βρετανική σχολή των Malinowski, Radcliffe-Brown, Firth, Fortes, Evans-Pritchard και Leach, όπως και στις ανταλλαγές της με τα μεγάλα ρεύματα της γαλλικής κοινωνικής θεωρίας των Durkheim, Mauss και Levi-Strauss. Με γλαφυρότητα και ένταση διηγείται τις περιπέτειες της ηρωικής γενιάς των αθρωπολόγων, καθώς διευρύνουν την επικράτεια της δυτικής σκέψης, προσαρτώντας με τις θεωρίες τους για την ανταλλαγή, τη συγγένεια ή το γάμο, τον τοτεμισμό, τη μαγεία ή την τελετουργική βία τους κόσμους των Μελανησίων και Αυστραλών, των Ινδών ή των Αφρικανών, τους κόσμους της Ανατολής.