Επινομίς (ή νυκτερινός σύλλογος, ή, φιλόσοφος) ; Όροι ; Νοθευόμενοι (Περί δικαίου, Περί αρετής, Δημόδοκος, Σίσυφος, Ερυξίας, Αξίοχος) - Πλάτων, 427-347 π.Χ. (Αρχαία ελληνική γραμματεία : Οι Έλληνες ;, 1994)
ΕΠΙΝΟΜΙΣ ή ΝΥΚΤΕΡΙΝΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ή ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ: Όπως δηλώνει και ο τίτλος της, πρόκειται για συνέχεια των Νόμων, των οποίων πολλοί τη θεωρούν ως δέκατο τρίτο βιβλίο. Θέμα η αληθινή σοφία και πώς αποκτάται. Θεογονικές και κοσμογονικές αναφορές. Οι δαίμονες του αιθέρα. Η σημασία της επιστήμης των αριθμών. ΟΡΟΙ: Συλλογή 184 φιλοσοφικών και επιστημονικών ορισμών, πρώιμη απόπειρα λεξικού εννοιών της πλατωνικής φιλοσοφίας από μεταγενέστερο συγγραφέα. Οι έννοιες από το πεδίο της θεολογίας, της ηθικής, της φυσικής, της πολιτικής και της γραμματικής. ΝΟΘΕΥΟΜΕΝΟΙ: Έργα μεταγενέστερα του Πλάτωνα που ασχολούνται με θέματα κοινά στην πλατωνική και γενικά στην αρχαία φιλοσοφία: Περί δικαίου, Περί αρετής, Δημόδοκος (ο Σωκράτης συμβουλεύει ακροατήριο σχετικά με την απόφαση που πρέπει να λάβει), Σίσυφος (σχετικά με τον σύμβουλο και τη συμβουλή), Ερυξίας (ο πλούτος και η σοφία -επιδράσεις μεταγενέστερων φιλοσοφικών ρευμάτων), Αξίοχος (το ζήτημα του θανάτου). Ο Πλάτων γεννήθηκε το 427 π.Χ., γόνος επιφανούς Αθηναϊκής οικογένειας. Έλαβε σπουδαία παιδεία και γνώρισε τα Ελληνικά φιλοσοφικά ρεύματα. Αυτό όμως που διαμόρφωσε καθοριστικά την ηθική και πνευματική του υπόσταση ήταν ο Σωκράτης, με τη ζωή, τη φιλοσοφία και τον θάνατό του. Ο μεγάλος φιλόσοφος ήταν αιτία να στραφεί ο νεαρός Πλάτων στη φιλοσοφία, και η Σωκρατική εννοιολογία αποτέλεσε βάση για τη δημιουργία της κατοπινής Πλατωνικής θεωρίας των Ιδεών. Ο Πλάτων ερμήνευσε βαθύτατα τον Σωκράτη ως άνθρωπο και διδάσκαλο, και αποτύπωσε την προσωπικότητά του σε πολλά έργα του. Ταξίδεψε στην Αίγυπτο, την Κυρήνη και τη Μεγάλη Ελλάδα, όπου προσπάθησε, χωρίς επιτυχία να εφαρμόσει τις πολιτικές αρχές του στην οργάνωση των Ελληνικών πόλεων της Σικελίας. Το 387 π.Χ. ίδρυσε στην Αθήνα την Ακαδημία, περίφημο κέντρο της φιλοσοφίας και των Μουσών, που διατηρήθηκε σχεδόν δέκα αιώνες, μέχρι τους χρόνους του Ιουστινιανού. Ο Πλάτων αφοσιώθηκε ως το θάνατό του (348 π.Χ) στη διδασκαλία και τη συγγραφή. Τα έργα του, που σώζονται όλα, ταξινόμησε ο Θράσυλλος σε εννέα τετραλογίες. Όλα σχεδόν ανήκουν στο είδος του διαλόγου, με το οποίο ο Πλάτων αναδείχτηκε, εκτός από κορυφαίος φιλόσοφος, αληθινός ποιητής. Η διδασκαλία του πηγάζει από τα δόγματα της Ελληνικής σκέψης, τον Ορφισμό, την Πυθαγόρεια και την Ιωνική φιλοσοφία και βέβαια τον Σωκρατικό λόγο, και διαμορφώνεται τελικά, ως προσωπική δημιουργία του Πλάτωνος, σε ένα κολοσσιαίο φιλοσοφικό σύστημα. Η φιλοσοφία του - ηθική, οντολογική, πολιτική - είναι το θεμέλιο του παγκόσμιου Ιδεαλισμού και επηρέασε περισσότερο ίσως απ' οποιονδήποτε άλλο τη σκέψη όλων των εποχών.