Εφαρμοσμένη γραμματική της δημοτικής και συντακτικό : δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου και για επιστήμονες - Παπαναστασίου, Γιάννης Β. ([χ.ό.], 2000)
Το βιβλίο αυτό είναι ένα βοηθητικό βιβλίο γραμματικής. Το ονόμασα ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ γιατί περιέχει εργασίες και ασκήσεις εφαρμογής όλων των γραμματικών φαινομένων. Στοχεύει στο να βοηθήσει με πολλούς τρόπους το μαθητή να κατανοήσει και να μάθει τη γραμματική αποτελεσματικά. Περιέχει, ακόμη, τα βασικά στοιχεία του ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟΥ, τα εντελώς απαραίτητα, για να κατανοήσει ο μαθητής τη δομή της πρότασης, και τον βοηθάει να φθάσει στη δόμηση της πρότασης και στη συνέχεια στη δόμηση της παραγράφου. Η επιστήμη της Γλωσσολογίας βοήθησε να γίνει φανερό, ότι η ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ δεν μπορεί να εξεταστεί ανεξάρτητα από το ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟ. Η Γραμματική εξετάζει τους τύπους των λέξεων "ακίνητους", ενώ το Συντακτικό μας δείχνει τα μέρη του λόγου "ζωντανά", πώς δηλ. δένονται μεταξύ τους και λειτουργούν μέσα στο λόγο.