Το βουνό της ψυχής - Xingjian, Gao (Ξένη λογοτεχνία / Νέα Σύνορα, 1996)
Στην Κίνα των αρχών της δεκαετίας του '80, ο ήρωας του βιβλίου, αναζητώντας το "Βουνό της ψυχής", ξεκινά ένα ταξίδι για να ξεφύγει από τα προβλήματα της ζωής στην πρωτεύουσα. Το μυθιστόρημα παρασύρει τον αναγνώστη σε μία ατελείωτη περιήγηση ανεξάντλητου πλούτου: αναζήτηση ερωτική και πνευματική, έρευνα των απαρχών του ανθρώπου και του κινέζικου πολιτισμού, αναζήτηση της αλήθειας, της σοφίας και της αγνότητας, επιστροφή στην παιδική ηλικία. Ο Γκάο Ξινγκγιάν, με την αμεσότητα του τρόπου γραφής του, φέρνει τον αναγνώστη σε επαφή με τον κινέζικο τρόπο σκέψης και πολιτισμό μέσα από ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα.