1200 χιλιόμετρα με τα πόδια : διασχίζοντας την ελληνική μεθόριο από την Ήπειρο μέχρι τον Έβρο σε 44 μέρες - Τσιακμάκης, Βασίλης (Πεζοπορία-Ορειβασία, 1997)
«...για τη νύχτα στον Τσαμαντά, για την κατάνυξη της Μολυβδοσκέπαστης, για το νεαρό Αλβανό βοσκόπουλο που το όνομά του θυμίζει το Γράμμο, για τα ταμπούρια και τα σκασμένα βλήματα πάνω στα κορφοβούνια, για το δάσος και τα κρυστάλλινα νερά, για τον έρωτα της Πρέσπας, για τα λουλούδια και τ΄ αρώματα, για τους τσοπαναραίους του Βόρα, για τους αετούς, τις γερακίνες και για τ' αστροπελέκια στο Μπέλες, για τ' αμάραντα στον Όρβηλο, για τ' άστρα και το φεγγάρι στη Ροδόπη, για τη σκυλίτσα την Ακρινή, για το φοβισμένο ακροπάτημα της γραμμής των συνόρων, για τη Θράκη και τους ανθρώπους της, για τον Μουσταφά και τον Αλή, για τους ηλίανθους και τον ποταμό Έβρο...»