Η κοσμογέννησις : ανέκδοτον στιχούργημα του ΙΕ΄ αιώνος : έμμετρος παράφρασις της Γενέσεως και Εξόδου της Παλαιάς Διαθήκη = La cosmogenese : poeme inedit du XVe siecle : paraphrase en v-ers de la Genese et de l' Exode de l' Ancien Testament - Χούμνος, Γεώργιος (Ακαδημία Αθηνών.Κέντρο Ερεύνης του Μεσαιων. & Ν. Ελληνισμού, 1975)
Ο Κρητικός Γεώργιος Χούμνος στα τέλη του 15ου αιώνα απέδωσε τα δύο πρώτα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης (Γένεσις και Έξοδος) σε ιαμβικούς 15σύλλαβους στίχους με ομοιοκαταληξία.