Τίμαιος, ή, Περί φύσεως ; Κριτίας, ή, Ατλαντικός - Πλάτων, 427-347 π.Χ. (Αρχαία ελληνική γραμματεία : Οι Έλληνες, 1993)
Τίμαιος Η πλατωνική φυσική. Το σύμπαν, η ψυχή του ανθρώπου, η ψυχή του κόσμου. Έκθεση των κοσμολογικών, φυσικών, ιατρικών και ανθρωπολογικών απόψεων του φιλοσόφου με τρόπο άλλοτε κοντινό στη μυθολογική αφήγηση και άλλοτε αυστηρά επιστημονικό. Κριτίας Ημιτελής διάλογος στον οποίο ο Κριτίας αφηγείται πώς ήταν οργανωμένη η πόλη των Αθηνών εννέα χιλιάδες χρόνια πριν και πώς απέκρουσε την επιδρομή των κατοίκων της Ατλαντίδας.